Evolutia pietei imobiliare in alte tari europene membre CEPI in contextul raspandirii COVID-19

Dupa cum bine se cunoaste, raspandirea COVID-19 a cuprins atat tarile europene cat si intreaga lume, in general. Deci si celelalte tari europene se confrunta cu aceleasi probleme ca si noi si incearca sa-si modifice strategia de lucru in functie de evolutia raspandirii virusului.

Intre membrii CEPI exista o informare continua cu privire la impactul pandemiei asupra pietei imobiliare. Astfel de la colegii nostri am aflat ca:

În Spania, una din tarile puternic afectată de virusul Covid-19, exista masuri de securitate maxime si dezvoltatorii imobiliari au dificultăți majore în finalizarea constructiilor aflate în lucru din cauza restricțiilor de circulație.

In Slovacia toate firmele de comert si de prestari servicii (deci si agentiile imobiliare) au fost inchise pentru 14 zile cel putin.

In Belgia agenții imobiliari în aceasta perioada pot sa-si desfasoare tranzacțiile în curs, dar nu mai pot efectua vizionari la imobile. Agenți imobiliari își pot gestiona activitatea de la distanță, dar nu mai primesc clienți si nu mai pot aranja vizite/vizionari. Birourile sunt închise, dar se acordă o compensație de 4000 € pe birou. De asemenea, colaboratorii care sunt someri temporari primesc cel putin 70% din salariile platite, plus compensatiile pentru utilitati.

In Olanda nu s-au luat masuri speciale pentru agentiile imobiliare ci se aplica doar regulile generale. Agentii pot prelucra tranzacțiile în curs cu respectarea liniilor directoare guvernamentale si in continuare pot sa organizeze noi vizionari/inspectii tehnice in limita participarii a maximum 3 persoane (inclusiv agentul) precum si sa păstreze distanța de 1,5 metri intre persoane, etc.

In Irlanda nu li s-a cerut agentiilor imobiliare să închidă birourile oficial, dar mai toate birourile s-au închis si încă nu există reguli specifice pentru acest sector.

In Anglia nu exista restricții în activitățile imobiliare iar specialistii în imobiliare afirma ca aceasta criza va avea un impact considerabil și va dura o perioada lunga de timp pana se vor recupera pierderile.

 

Toate tarile se confrunta cu epidemia virusului Covid19 si incearca sa ia cele mai bune masuri pentru mentinerea activitatilor imobiliare intr-un ritm cat mai normal, incluzand in programul lor zilnic masurile de protectie si de prevenire luate de catre fiecare tara in parte.