O perioada numai buna de introspectie
In aceasta perioada toata lumea este „in concediu” si se gandeste acum doar la sarbatorile de revelion.
Pur si simplu nu mai ai unde sa alergi decat la ... cumparaturi. Activitatea de birou merge la relanty. Telefoanele clientilor suna mai rar sau chiar deloc.
Pentru multi dintre noi va urma o perioada de galagie sociala, de dezmat si excese iar pentru altii va urma o perioada de liniste, o perioada numai buna pentru introspectie, pentru a-si asculta gandurile si a-si raspunde la intrebari.
Trebuie doar sa va dati voie sa va ascultati si sa va auziti... Atat.
Parca lumea da sa se opreasca in loc...
Ma uitam ieri pe HBO si am vazut Matrix Revolution. Din nou. A nu stiu a cata oara... iar acest film m-a inspirat pentru urmatorul exercitiu de imaginatie.
Inchipuie-ti acum ca, in aceasta perioada, esti in rolul lui Neo din Matrix, si esti pus in situatia de a alege una din cele 2 pilule, rosie sau albastra...
In cazul nostru pilula albastra este „plasa de siguranta” catre care tanjesc majoritatea dintre noi si inseamna sa alegi sa fii parte la tumultul galagios de sarbatori, cu bautura, muzica si harmalaie in exces. Orice, numai sa nu-ti auzi „piticul de pe umar”, acea voce interioara care te intreaba neincetat atunci cand n-ai incarcare:
Cine esti de fapt?
Ce naiba faci?
Incotro te indrepti?
Care este scopul tau final?
Iar tu in loc de raspunsuri preferi poate doar sa bei un sprit singur sau sa fii in mijlocul multimii...acoperit de galagie.
Pilula rosie, inseamna sa opresti lumea in loc. Sa ramai un timp in tacere, sa-ti asculti acea voce interioara, sa accepti intrebarile ei care de cele mai multe ori dor si sa ai curajul de a-ti raspunde la ele.
Pilula rosie mai inseamna sa constientizezi prezentul, sa te gandesti la cei apropiati tie, la prieteni, rude, familie sau la pasiuni, dorinte, iubiri sau tradari.
La rolurile pe care vrei sa ti le asumi in aceasta lume in care traiesti pe pilot automat, sa reflectezi la cum arata viata ta si sa iti asterni gandurile pe hartie la cum te-ai simtit in 2022 si la cum vrei sa fie 2023. Si tot ce ai sa simti te va ajuta sa cresti...
Ei bine, tu ce pilula te decizi sa alegi?
Alegerea este doar o iluzie
Si indiferent de alegerea facuta te invit acum la un exercitiu de introspectie in care sa treci in revista actiunile tale impreuna cu lectiile luate din anul acesta care sa te ajute sa ai mai multa claritate si sa incepi noul an in forta.
Asadar ia-ti o foaie de hartie alba, pune titlul „Plan Strategic 2023” si aloca-ti 2-3 ore pentru a ramane cu tine insuti si raspunde-ti sincer la cateva intrebari:
1. Cum a fost 2022 pentru tine?
Scrie parerea ta despre anul care a trecut. Scrie cu liniute de la capat. Daca nu stii de unde s-o apuci e de ajuns sa scrii in ordinea in care iti amintesti actiunile intreprinse, rezultatele obtinute, momente importante. Greseli majore, decizii sau alegeri inspirate. Din ianuarie si pana in decembrie, pe trimestre eventual. Te poti ajuta de insemnarile facute, de ce ai notat in agenda ta ca sa-ti aduci aminte. E mai putin important cum o faci. Da-ti voie sa fii sincer cu tine si fa-o. Chiar daca la inceput vei avea emotii, vei simti apoi o energie buna, eliberatoare.
2. Ce ti-a placut cel mai mult sa faci in 2022? Ce lectii ti-ai luat?
Analizeaza acum la final de an, care lucruri pe care le-ai facut ti-au adus cele mai mari bucurii. Pentru ca facem foarte multe lucruri, multe cu termene limita, care doar trebuie sa le facem si nu pentru ca ne plac.
Asadar fa o lista cu principalele activitati intreprinse si da o nota de la 1 la 10 pentru cat de mult ti-a placut fiecare actiune si cata energie buna ti-a adus acea activitate.
Din cele 20-30 de activitati enumerate de tine in acea lista normal ar fi sa ramai doar cu 3-4 care ti-au placut cu adevarat, ti-au ridicat vibe-ul si ti-au trezit interesul( aici ma gandesc si la bani...)
3. Cine ai fost in 2022 si cine vrei sa fii in 2023?
Ce roluri ai jucat si ce amprenta a lasat asupra ta fiecare rol? La munca ai jucat rolul de angajat sau de sef, acasa ai avut rolul de sot sau iubit, de mama sau tata, etc.
Scrie cateva randuri despre fiecare rol jucat pe aceasta mare scena a vietii tale si apoi gandeste-te la persoana ta de peste 1 an punandu-ti raspunsurile la urmatoarele intrebari, la timpul prezent:
Cine decizi sa fii in 2023?
Cine esti acum la finele 2023? Ce vezi in jurul tau? Ce simti? Ce auzi?
Cum esti perceput de mediul in care te-nvarti?
Care este rolul la care ravnesti cel mai mult? Care vrei sa te reprezinte?
Care alte roluri vrei sa ti le asumi? La care roluri vrei sa renunti?
4. Ce iti doresti sa obtii in 2023?
Cauta sa iti definesti si sa „vezi” obiectivele personale si profesionale in mod concret tinand cont de resursele de care ai nevoie.
Ia o coala de hartie alba si noteaza-ti tot ce vrei sa realizezi in noul an iar apoi revizuieste-le si aseaza-le intr-o ordine numerotandu-le functie de prioritatile tale. Nu iti propune multe lucruri ci observa doar pe cele care sunt cu adevarat importante pentru tine.
Totodata „aseaza” aceste obiective din 2023 pe luni si trimestre, in acest fel obtinand claritate asupra a ceea ce ai de facut.
Eu, de exemplu, imi pun cate 3 obiective pe luna (asta pentru ca m-am convins ca nu pot lucra pe un singur obiectiv, asa ca le impac pe cele trei din care unul este cel principal). Asa stiu pe ce sa ma focusez.
Unul dintre mentorii mei, la unul din seminariile despre obiective, a spus asa:
„Puneti obiective nesimtit de mari. Doar asa se pot crea schimbari majore in viata ta”
Da-ti voie sa visezi, si mai mult, sa crezi in visul tau!
5. Angajamentul personal
Revizuieste tot ce ai scris pana acum. Imagineaza-ti cum arata viata ta peste un an, cand obiectivele tale se vor fi indeplinit si vei fi realizat tot ce ti-ai propus la punctul 4. Intra in aceasta stare acum si scrie pe o foaie ce simti si cum arata viata ta, dupa ce ai obtinut toate aceste obiective.
Aceasta scrisoare catre tine, prin descrierea ”prezentului” din 2023, te va conecta emotional la ceea ce urmeaza sa se intample, subconstientul tau sa „intelegand” ca scopurile tale te fac fericit. Si nimeni nu stiu cum te va si ajuta sa gasesti caile prin care sa-ti indeplinesti visele.
La final semneaza aceasta scrisoare care reprezinta un angajament pe care ti-l asumi, un angajament al tau fata de tine.
===
Pe parcursul anului, lucrand la obiectivele tale, o sa fii surprins sa vezi cum prind contur gandurile tale care impreuna cu actiunile tale devin adevarate strategii ...
Adevarul este ca sub 1% dintre oameni isi fac un plan strategic pe anul care urmeaza. Dar cei care fac asta au claritate, sunt constienti de ceea ce se intampla in jurul lor si actioneaza.
Asta face diferenta intre dorinta si obiectiv...
Cu entuziasm,
Florin