Legea agentilor imobiliari a fost respinsa de Senat

Propunerea legislativă care avea ca obiectiv reglementarea activității agenților imobiliari din România și implementarea unui proces de atestare pentru cei care vor să lucreze în domeniu a fost respinsă de Senat. Propunerea a mai primit aviz negativ în Comisia Juridică și raport negativ de la Comisia pentru muncă.

Senatul este prima camera iar camera decizionala este Camera Deputatilor.

Ce prevedea legea?

Potrivit documentului, persoanele fizice care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar vor fi nevoiti să urmeze cursuri de specialitate și să promoveze un examen de atestare a cunoștințelor pentru a putea profesa in domeniu. Acestea nu trebuie să fi fost condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu violență, infracțiuni, contra patrimoniului public ori privat sau infracțiuni de fals.

 

De asemenea, agentul imobiliar, societate comercială, va trebui să detina ca principal obiect de activitate - intermedierile imobiliare și cel puțin unul dintre administratori să aibă calitatea de agent imobiliar.

 

Cursurile de specialitate pentru dobândirea calității de agent imobilar vor avea o durată de minimum șase luni de formare profesionala, dintre care cel puțin trei luni de practică.

 

Examenul de absolvire a cursului ar putea fi organizat de Agenția Națională pentru Calificări, in fata unei comisii alcatuite din 5 membri (2 reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Calificari, 2 reprezentanti ai asociatiilor profesionale si un reprezentant al formatorului), iar o dată la doi ani, agenții imobliari vor fi obligați să se prezinte la reatestare pentru a-și dovedi cunoștințele în domeniu, potrivit propunerii legislative,

 

De asemenea, vor fi nevoiți să se reatesteze și cei care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar, în termen de doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial, numai dacă legea va intra în vigoare. Persoanele care nu se vor prezenta la examenul de reatestare sau nu îl vor promova, vor pierde calitatea de agent imobliar și vor fi radiați din Registrul agenților imobiliari. Pentru reintroducerea în Registru va fi necesară achitarea unei taxe.

 

Agentii care au promovat examenul de calificare sau de reatestare) pentru a desfășura activitățile de intermediere imobiliara vor fi nevoiți să se înscrie, la cerere, în Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAI) organizat și actualizat pe platforma de internet a Ministerului Justiției. Astfel, Ministerul Justitiei va organiza evidenta agentilor imobiliari, persoane fizice si persoane juridice prin inscrierea acestora in Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAI).

 

In urmă cu 20 de ani prin OG nr. 3/2000 s-a mai incercat Reglementarea profesiei de agent imobliar care a fost declarată neconstituțională. Parlamentul a adoptat legea de respingere a ordonanței, lăsând astfel nereglementată profesia de agent imobiliar.