Restricții in vigoare impuse activităților agențiilor imobiliare tarilor membre CEPI, din cauza Covid

In cadrul sedintei, CEPI General Meeting, Bruxelles, din data de 27.04.2020 la care au participat membri si asociatii din cadrul organizatiei, s-au discutat aspecte legate de restrictiile impuse de fiecare tara pentru sectorul imobiliar din cauza Covid, restrictii care sunt inca in vigoare si sunt de actualitate.

UNAI, membra CEPI din 1 ianuarie 2020, a participat la aceasta sedinta online. Va prezentam situatia cu care se confrunta unele tari membre:

 

Irlanda: Agentiile imobiliare fac parte din categoria serviciilor non-esentiale, non-vitale, asadar s-a stabilit ca ele pot functiona de acasa. In aceeasi categorie fac parte si sectorul constructiilor. Guvernul irlandez a alcatuit o lista a serviciilor esentiale, si a profesiilor care pot functiona in aceasta perioada, pana in data de 5 mai, cand are loc o noua analiza si revizuire. Agentiile imobiliare nu intra in aceasta lista, asadar acest sector este grav vatamat. Vizionarile si inspectiile la proprietati sunt anulate.

 

Belgia: inspectiile la proprietati nu sunt permise. Agentiile imobiliare raman in continuare inchise.

 

Austria: Agentii imobiliari nu au voie sa faca vizionari decat daca au un motiv important. De exemplu in cazul in care un client nu are unde sa locuiasca si se impune masura de a vedea de urgenta o locuinta pentru inchiriere sau pentru cumparare. Agentii imobiliari lucreaza numai in regim de urgenta. Insa chiar si in aceste conditii ei trebuie sa isi ia toate masurile de siguranta, sa poarte masti de protectie si manusi.

 

Olanda: agentii imobiliari pot lucra in continuare si pot merge la vizionari insa in anumite conditii. Exista asociatii care au demarat un protocol de lucru si care a fost inaintat guvernului pentru aprobare, tocmai pentru a face in continuare posibila functionarea afacerilor fara sa fie afectate de virus. Agentii incearca sa lucreze mai mult in sistem online, digital. Piata rezidentiala inca nu este afectata. Numarul clientilor a scazut considerabil insa clientii actuali sunt calificati mult mai bine si sunt eligibili. Asadar proprietatile se vand in continuare destul de repede pe piata imobiliara.

 

Cehia: agentiile imobiliare sunt deschise dar au trafic limitat. Vizitele la proprietati sunt reduse. Toti agentii imobiliari sunt obligati sa poarte masti de protectie. Ministrul de finante a anuntat ca in scurt timp va emite o ordonanta prin care impozitul pentru achizitiile imobiliare.va fi elimniat.

 

Sa ne auzim cu bine,

Stay healthy, stay online!

O zi minunata!