Propunere de Lege privind organizarea activitatii agentilor imobiliari, acum in Senat.

 

In Senat exista inregistrata la inceputul lunii februarie, o propunere legislativa, aflată în dezbatere conform careia toti cei care activează în domeniul imobiliar, trebuie sa îndeplinească o serie de condiții pentru a dobândi calitatea de agent imobiliar.

 

Astfel, potrivit documentului, persoanele fizice care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar vor fi nevoiti să urmeze cursuri de specialitate și să promoveze un examen de atestare a cunoștințelor pentru a putea profesa in domeniu. Acestea nu trebuie să fi fost condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu violență, infracțiuni, contra patrimoniului public ori privat sau infracțiuni de fals.

 

De asemenea, agentul imobiliar, societate comercială, va trebui să detina ca principal obiect de activitate - intermedierile imobiliare și cel puțin unul dintre administratori să aibă calitatea de agent imobiliar.

 

Cursurile de specialitate pentru dobândirea calității de agent imobilar vor avea o durată de minimum șase luni de formare profesionala, dintre care cel puțin trei luni de practică.

 

Examenul de absolvire a cursului ar putea fi organizat de Agenția Națională pentru Calificări, in fata unei comisii alcatuite din 5 membri (2 reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Calificari, 2 reprezentanti ai asociatiilor profesionale si un reprezentant al formatorului), iar o dată la doi ani, agenții imobliari vor fi obligați să se prezinte la reatestare pentru a-și dovedi cunoștințele în domeniu, potrivit propunerii legislative,

 

De asemenea, vor fi nevoiți să se reatesteze și cei care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar, în termen de doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial, numai dacă legea va intra în vigoare. Persoanele care nu se vor prezenta la examenul de reatestare sau nu îl vor promova, vor pierde calitatea de agent imobliar și vor fi radiați din Registrul agenților imobiliari. Pentru reintroducerea în Registru va fi necesară achitarea unei taxe.

 

Agentii care au promovat examenul de calificare sau de reatestare) pentru a desfășura activitățile de intermediere imobiliara vor fi nevoiți să se înscrie, la cerere, în Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAI) organizat și actualizat pe platforma de internet a Ministerului Justiției. Astfel, Ministerul Justitiei va organiza evidenta agentilor imobiliari, persoane fizice si persoane juridice prin inscrierea acestora in Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAI).

 

In urmă cu 20 de ani prin OG nr. 3/2000 s-a mai incercat Reglementarea profesiei de agent imobliar care a fost declarată neconstituțională. Parlamentul a adoptat legea de respingere a ordonanței, lăsând astfel nereglementată profesia de agent imobiliar.

 

Consideram ca adoptarea unei legi care sa reglementeze activitatea agentilor imobiliari este esentiala, vitala, in conditiile in care pe piata imobiliara isi desfasoara activitatea persoane care nu detin cunostinte elementare despre piata imobiliara, cunostinte elementare de drept civil, cunostinte juridice, care au un comportament etic necorespunzator, nu cunosc procedurile minime contractuale sau care au interdictii sa desfasoare anumite activitati de tip comercial.

 

Măsura se regăsește într-o propunere înregistrată în Parlament, aflată abia la începutul parcursului său legislativ si se afla in lucru la comisiile permanente.

 

O sa va tinem la curent cu parcursul legislativ al acestei propuneri de lege.

 

 

Be inspired, be healthy!

Florin Popovici